featured, trending, tekno, reviews,

Samsung Galaxy X: Telefon Lipat Generasi Baru

Asad Shamlan Asad Shamlan Follow Nov 09, 2018 · 1 min read
Samsung Galaxy X: Telefon Lipat Generasi Baru
Share this

Well, akhirnya, para pecinta Galaxy di berikan pilihan baru oleh samsung. Mau yang "Lurus" atau "Lipat"?

Teknologi layar lipat sendiri sudah diperkenalkan beberapa tahun lalu, namun pengaplikasian tidak semudah itu bukan?. Pertimbangan strategi pasar, kemudahan pengguna, serta ketahanan menjadi beberapa faktor yang memerlukan waktu untuk merilis telefon pintar lipat generasi baru ini. Walaupun banyak yang merasa ini adalah terobosan baru di segmen pasar telefon pintar, Samsung bukanlah yang pertama meluncurkan telefon pintar lipat ini.

Royole, perusahaan asal China telah mengusung telefon pintar lipat pertama di dunia yang diluncurkan di China hanya selang seminggu dengan acara Samsung Developer Conference. Royole memberi nama telefon pintar lipatnya dengan sebutan FlexPai. Kabarnya, FlexPai akan memasuki pasar Amerika Serikat dalam waktu dekat. Sepertinya Royole ingin menantang pasar negeri Paman Sam tersebut melalui peminat Samsung Galaxy series yang menantikan kehadiran telefon pintar lipat.

[caption id="attachment_2113" align="aligncenter" width="930"]flexpai display FlexPai Display[/caption]

Sepertinya lanskap pasar telefon pintar 2019 akan lebih menarik dengan kehadiran peranti layar fleksibel seperti Samsung Galaxy X dan Royole FlexPai.

Join Newsletter
Get the latest news right in your inbox. We never spam!
Asad Shamlan
Written by Asad Shamlan Follow
Making an effort to write about tech.